1. tisková zpráva k 25. Vsetínskému filmovému maratonu

08.02.2023

25. ročník přehlídky balkánských filmů ve Vsetíně je za dveřmi

25. Vsetínský filmový maraton proběhne ve vsetínském kině Vatra v tradičním termínu od 21. do 23. dubna 2023. Přinese takřka kompletní režisérský profil nestora chorvatského filmu Rajka Grliće a reprezentativní náhled do současné chorvatské kinematografie. Od pátku do neděle budou moci návštěvníci akce zhlédnout až 14 celovečerních filmů, většinu z nich v české premiéře. Akci doplní výstava fotografií Nino Marcuttiho s názvem Okamžiky z nádherného Chorvatska instalovaná ve foyeru kina Vatra.

Program 25. Vsetínského filmového maratonu je rozdělen do dvou částí. Tvoří jej profil významného chorvatského režiséra Rajka Grliće čítající celkem osm celovečerních hraných filmů a přehlídka aktuální chorvatské filmové produkce složená ze šesti filmů. V programu se budou archivní snímky střídat s novinkami.

Rajko Grlić je další z důležitých osobností balkánské kinematografie jejíž profil uvidí návštěvníci Vsetínského filmového maratonu. Na přelomu 60. a 70. let vystudoval spolu s Goranem Markovićem, Goranem Paskaljevićem či Sđanem Karanovićem režii na pražské FAMU. Patří tak do skupiny filmařů tzv. pražské školy. Na kontě má jako režisér celkem jedenáct celovečerních hraných filmů. Vedle asi nejznámějšího Grlićova filmu Jen jednou se miluje, který se stal inspirací pro grafiku letošního ročníku přehlídky, budou k vidění i snímky v České republice takřka neznámé. K nejzajímavějším patří určitě výpravné historické drama Čaruga, před kterým proběhne slavnostní zahájení festivalu za účasti J.E. zplnomocněné velvyslankyně Chorvatska v ČR paní Ljiljany Pancirov, která nad akcí převzala záštitu. K největším filmovým lahůdkám lze zařadit beze sporu také britsko-jugoslávské válečné drama Léto bílých růží a hlavně film Josephine, který se navzdory účasti několika českých herců, včetně Miroslava Vladyky v hlavní roli, do českých kin nikdy nedostal.

Rajko Grlić bude virtuálním hostem 25. Vsetínského maratonu. Organizátoři s ním připravují online setkání přímo na plátně kina. Během festivalu představí také jeho knihu "Neispričane priće", kterou Filmový klub Vsetín ve spolupráci s nakladatelstvím Klenov chystá letos k českému vydání. "Nevyprávěné příběhy" představují výběr skutečných událostí z Rajkova života, které stojí na pozadí jeho filmů. Předseda vsetínského Filmového klubu Milan Kostelník k tomu dodává: "Děláme vše pro to, aby kniha byla slavnostně pokřtěna na Letní filmové škole v Uherském hradišti za osobní účasti autora".

Neméně zajímavá bude exkurze do současné chorvatské kinematografie. Výběr šestice filmů ze sekce "Nový chorvatský film" popisuje dramaturg festivalu Jiří Fiala: "V současné chorvatské kinematografii dominují komorní ale svým vyzněním velmi intenzivní a přesvědčivá dramata, která se neštítí žádných tabuizovaných témat. Právě z takových snímků jsem sestavil blok věnovaný novému chorvatskému filmu. Šlo mi o vytvoření profilu, ve kterém uvidíte aktuální snímky zavedených režisérů, filmy potvrzující kvalitu tvůrců střední generace i filmové debuty mladých filmařů. Vedle nových filmů matadorů Zrinka Ogresty (Modrý květ) či Branka Schmidta (A byli jsme vám dobří) nabídneme i debuty mladých režisérek Barbary Vekarić (Aleksi) nebo Antoanety Almat Kusijanović (Muréna). Střední generaci pak budou zastupovat novinky Danila Šerbedžiji (Tereza37) a Ognjena Sviličiće (Hlas). Protože mluvíme o balkánské kinematografii je na místě zdůraznit, že ve čtyřech ze šesti filmů uvidíme v hlavní roli ženské hrdinky."

Předprodej celoakčních akreditací bude probíhat od 8. února na stránkách kina Vatra Vsetín.

Cena od 8. února 2023 do 8. dubna 2023:

14 filmů pro členy filmového klubu: 740 Kč (cca 53 Kč za film), pro nečleny za 880 Kč (cca 63 Kč za film)

Cena od 9. dubna 2023 a na místě:

14 filmů pro členy filmového klubu: 840 Kč (60 Kč za film)

14 filmů pro nečleny: 980 Kč (70 Kč za film)

Na místě bude možné zakoupit také akreditace na 6, 3 nebo 1 film:

6 filmů pro členy filmového klubu: 450 Kč (75 Kč za film)
6 filmů pro nečleny 540 Kč (90 Kč za film)

3 filmy pro členy filmového klubu: 300 Kč (100 Kč za film)

3 filmy pro nečleny 330 Kč (110 Kč za film)
1 film pro kohokoliv: 130 Kč

Přehlídka je nevýdělečná. Akreditační poplatky hradí částečně náklady na její uspořádání.

Vsetínský filmový maraton pořádá Filmový klub ve Vsetíně z. s. Hlavním partnerem je společnost Dům kultury Vsetín. Přehlídku podporuje město Vsetín a firmy z regionu.